Myyjän ja ostajan opas
Kesämajan myynti, ostaminen ja maanvuokraoikeuden siirtäminen
Sotainvalidien kesämäjayhdistys haluaa tehdä kesämajojen omistajanvaihdoksista mahdollisimman helppoja ja avoimia kaikille osapuolille: myyjille, ostajille sekä kaupantekoon mahdollisesti osallistuville kiinteistönvälittäjille. Kesämajan myynnin opas tarjoaa tarjoaa myyjälle, ostoa harkitsevalle sekä kaupantekoon osallistuvalle kiinteistönvälittäjälle perustietoja sekä antaa viitteitä lisätietojen lähteistä.
Yleistä kesämajojen kaupasta
Mikä on kesämaja & kesämajatoiminta
Kesämajat eivät ole tavanomaisia vapaa-ajan asuntoja, mikä kannattaa pitää mielessä. On tärkeää, että myös kaupanteossa avustavat kiinteistövälittäjät ymmärtävät alueiden erityisluonteen, jotta he osaavat auttaa kaupan osapuolia asiantuntemuksellaan.
Kesämajojen maa-alueen omistaa Helsingin kaupunki, jossa kaupungin vuokralaisena on Sotainvalidien kesämajayhdistys, joka vuokraa mökkipaikat edelleen yksittäisille kesämajojen omistajille.
Kesämajat sijaitsevat asemakaavoitetulla kaupungin yleisellä puistoalueella. Kesämajojen ympäristöt ovat avointa virkistysaluetta. Kesämajojen lomassa kulkee pieniä metsäpolkuja, joissa kaikilla on oikeus kävellä. Kesämaja-aluetta pidetään myös kulttuurihistoriallisesti merkittävänä viheralueena.
Kesämajan edelleenvuokraus ja esimerkiksi airbnb-toiminta on ehdottoman kiellettyä. Sääntöjen vastaisesta toiminnasta saattaa seurata mkesämajapaikan maanvuokrauoikeuden menettäminen.
Aluetta hallinnoiva Sotainvalidien kesämajayhdistys ry on rekisteröity yhdistys. Ostaessaan kesämaja-alueelta majan, uuden mökkiläisen on suositeltavaa liittyä yhdistyksen jäseneksi, jos haluaa vaikuttaa alueen toimintaan. Kesämajayhdistyksen tehtävänä on huolehtia alueiden hallinnoinnista ja hoidosta. Tähän kuuluu alueen yleisten alueiden, palvelujen ja rakennusten hoitoa, tämän vaatima taloudenpito yms. Sekä tietysti saunasta ja Veljesmajasta. Yhdistys vastaa myös yhteydenpidosta vuokranantajaan Helsingin kaupunkiin. Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys kerää jäseniltään maksuja, joita ovat maavuokra, huoltomaksu, sähkö- ja vesimaksu yms..
Kesämajojen hankintaa, niillä rakentamista ja niiden käyttöä ja hoitoa ohjataan monella tavalla. Asemakaavamääräysten lisäksi kaupungin rakennustapaohje, yhdistyksen säännöt ja järjestyssäännöt vaikuttavat merkittävästi kaikki majalaisen elämään. Yhdistys ja kaupunki valvovat ohjeiden noudattamista. Tutustu huolella rakennustapaohjeeseen.
Mikä kesämajan kaupassa vaihtaa omistajaa ja kuka voi ostaa
Kesämajan kaupassa omistajaa vaihtavat vain rakennus ja mahdollinen irtaimisto. Kesämajoihin ei kuulu omaa pihaa tai tonttia, maanvuokrasopimus ainoastaan antaa luvan pitää kesämajaa sille määritetyllä paikalla kaupungin puistoalueella.
Maanvuokrasopimukselle ei saa määrittää erikseen hintaa kauppakirjassa vaan se siirtyy kaupassa kesämajan mukana.
Kesämajan ja maanvuokrasopimuksen omistusoikeus ja hallintaoikeus eivät saa olla erillään vaan sekä kesämajan että maanvuokrasopimuksen omistus- ja hallintaoikeuksien tulee aina siirtyä yhdessä. Eli kaupassa kesämajan hallintaoikeus ei myöskään saa siirtyä erillään omistusoikeudesta. Myyjä ei saa esim. pidättää maanvuokrasopimusta erillään kesämajasta.
Kesämajojen hinta määräytyy myyjän ja ostajan keskinäisellä sopimuksella. Sotainvalidien kesämajayhdistys ei määrää kauppoista eikä pidä esimerkiksi jonotuslistoja kesämajaa haluavista. Kesämajayhdistys ei myöskään välitä majoja. Mökkiläiset ilmoittelevat myytävänä olevasta mökistä useimmiten netin asuntomyyntipalstoilla.
Kesämajan ostajan/omistajan kotipaikan on oltava Helsinki. Kaupan hyväksyminen ja rekisteröinti yhdistyksen mökkirekisteriin edellyttää kotipaikan todistamista tuoreella DVV:n asuinpaikkatodistuksella sekä myyjälle että yhdistykselle. , että kesämajan ostajan kotipaikka on Helsinki.
Kesämajaa ei voi hankkia vuokraamalla eikä mökkiä saa millään tavoin vuokrata – alueen maanvuokrasopimus kieltää sen.
Ostajana voi olla useampi henkilö yhteisesti, mikäli he asuvat samassa taloudessa ja kukin heistä täyttää kaikki maanvuokrasopimuksessa mainitut edellytykset. Usean perheen yhteisomistus ei ole sallittua eikä myöskään saa olla "osa-aikaisesti vuokralla" kesämajassa.
Ostaja tai samassa taloudessa asuva perheenjäsen eivät saa entuudestaan omistaa Helsingin kaupungin omistamalla maalla olevaa kesämajaa eikä siirtolapuutarhamökkiä.
Kesämajan siirto uudelle omistajalle voidaan tehdä kaupalla, lahjoituksella, perimällä tai muulla hyväksytyllä tavalla. Siirrosta on tehtävä virallinen asiakirja (esim. kauppakirja, lahjakirja, perunkirja). Pelkkä ilmoitus siirtämisestä ei riitä.
Kulut mökkiläisenä
Mökkiläisiä koskevat pakolliset maksut ovat vuosittainen maanvuokramaksu ja huoltomaksu.
Kaupungin maanvuokra jyvitetään suoraan kesämajojen määrän mukaan.
Huoltomaksu kattaa mm. jätehuollon, huussien tyhjennykset, yhdistyksen rakennusten ylläpito- ja kunnostuskulut jne. Huoltomaksu perustuu vuosittain vuosikokouksen hyväksymään talousarvioon.
Sähköliittymän omaavat mökit maksavat sähköverkon käyttömaksun sekä sähkön oman kulutuksensa mukaan. Yhdistys laskuttaa sähköstä kaksi kertaa vuodessa.
Yhdistyksen jäsenmaksu on vuosittainen ja päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa. Vain yhdistyksen jäsenet pääsevät vaikuttamaan ja päättämään yhdistyksen ja kesämaja-alueen asioista. Uusi mökkiläiunen voi liittyä jäseneksi pyytämällä maksutiedot sihteerilta ilmoittaessaan mökkikaupastaan.
Saunomisesta ja Veljesmajan vuokrasta kukin maksaa käytön mukaan vuosikokouksen tai hallituksen päätämin hinnoin.
Lisäksi yhdistys voi veloittaa yhdistyksen kokouksen päätösellä muita pakollisia maksuja esimerkiksi rakennusten isommista kunnostusurakoista.
Kun myyt
Ennen myyntiä kesämajan ja sen ympäristön tulee vastata rakennustapaohjetta, maanvuokrasopimusta ja muista annettuja määräyksiä.
Määritä kesämajallesi ja mahdolliselle irtaimistolle hinta.
Varmista, että sinulla on alkuperäinen allekirjoitettu maanvuokravuokrasopimus paperilla tallessa, koska se tulee siirtää kesämajan ostajalle siirtomerkinnöin varustettuna. Kuka myy, kenelle, milloin ja allekirjoitukset.
Kauppakirja noudattaa normaalia kauppakirjan mallia. Voit käyttää esimerkiksi yhdistyksen sivuilta löytyvää kauppakirjapohjaa.
Varmista, että ostaja on kirjoilla Helsingissä ja hän asuu vakituisesti Helsingissä. C/O osoitteet eivät ole sallittuja.
Kauppakirjoja tarvitaan vähintään kaksi kpl, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja sähköinen kopio allekirjoitetusta kauppakirjasta Sotainvalidien kesämajayhdistys ry:lle. Kauppakirjaan ei tarvita enää nykyisin todistajia ja pankit eivät enää aina suostu todistamaan niitä.
Irtisano mökkisi vakuutukset siihen hetkeen, kun luovutat mökin hallinnan ostajalle.
Myyjä maksaa mahdollisen luovutusvoittoveron.
Mitä ostajalle on kerrottava
Ostajan tulee maksaa varainsiirtovero.
Kesämajan edelleenvuokraus ja esimerkiksi airbnb-toiminta on kielletty. Sääntöjen vastaisesta toiminnasta saattaa seurata se, että majalainen menettää vuokrausoikeutensa.
Mahdolliselle ostajalle tulee esitellä yleiset säännöt, jotka koostuvat yhdistyksen käytännöistä, maanvuokrasopimuksesta ja rakennustapaohjeesta.
Rakentamisessa sekä maankäytössä ja hoidossa on aina noudatettava kaupungin rakennustapaohjetta, maanvuokrasopimusta, muita määräyksiä sekä yhdistyksen rakentamisen ohjeita, käytäntöjä ja sääntöjä.
Sovi ostajan kanssa, kuka vastaa mihinkin saakka maanvuokrasta, huoltomaksusta sekä muista mahdollisista maksuista., Takautuvasti tulevat laskut esim. sähkölaskut ja, saunalaskut muut mahdolliset jo erääntyneet laskut. Jos on tarpeen kuitata laskuja ennen kaupantekoa tai selvittää vastuita, ole yhteydessä yhdistyksen taloudenhoitajaan. Yhdistyksen perimiin maksuihin saattaa liittyä rasitteita tai maksuja tulevista korjaus- tai rakennussuunnitelmista, jotka on hyvä selvittää ennen kaupantekoa.
Kaikki rakentaminen ja remontointi vaatii yhdistyksen luvan.
Kaupunki ja yhdistys valvovat kesämajojen sekä alueen käyttöä, rakentamista ja hoitoa kesämajakatselmuksin ja voivat velvoittaa majan omistajaa toimiin liittyen esimerkiksi määräysten vastaisiin kasveihin tai rakenteisiin.
Kesämajan omistajalle aiheutuvista kustannuksista, muun muassa yhdistyksen jäsenmaksu, alueen huoltomaksu, sähköllisien mökkien omistajilta veloitettavat sähköenergiamaksut sekä sähköverkon käyttömaksu.
Kun ostat
Tutustu huolella tämän sivuston tietoihin, erityisesti koskien rakentamista, rakennustapaohjetta ja ympäristöä.
Kesämajat ovat kaupungin puistoalueella eikä majoissa ole rajattuja tontteja tai omia pihoja.
Mökin ostajan, eli tontin vuokraajan on oltava helsinkiläinen, eikä hänellä saa olla jo entuudestaan kesämajaa tai siirtolapuutarhapalstaa vuokrattuna.
Sotainvalidien kesämajayhdistyksellä on vuokralla vain kesämajan alla oleva maa-ala. On hyvä muistaa, että olemme kaupungin virkistysalueella ja sopimuksemme kieltää rajaamasta kesämajojen ympäristöä aitaamalla, istutuksin, kivetyksin tai muilla keinoilla.
Huvila&Huussi -henkinen rakentaminen ja pihanpito ei ole sallittua. Maaperän muokkaaminen ei ole sallittua ja lähiympäristön tulee pitää siistinä ja mahdollisimman luonnonmukaisena.
Suunniteltaessa muutoksia tulee aina katsoa kaupungin rakennustapaohjeita, ei naapureiden "pihalla" tehtyjä toteutuksia. Wanhat määräysten vastaiset rakenteet tai rakennelmat eivät anna oikeutta tehdä samoin.
Tutustu Sotainvalidien kesämajayhdistys ry:n toimintaan yhdistyksen nettisivuilla ja varmista, että ymmärrät ja olet valmis sitoutumaan rakennustapaohjeeseen, maanvuokrasopimukseen sekä yhdistyksen toimintaan ja sääntöihin.
Tutustu kesämajan kuntoon huolella ennen kaupan tekoa. Yhdistys ei ota kantaa kaupanteon aiheuttamiin mahdollisiin riitatilanteisiin.
Selvitä myyjältä onko kesämajalla vuokraoikeuden siirron estäviä yhdistyksen määräämiä suorittamattomia muutostöitä.
Kauppakirjaan on suositeltavaa kirjata, kuka vastaa mistäkin maksusta, esimerkiksi: "ostaja vastaa vuonna 20XX maksuun pantavasta sähkömaksusta" tai kuka vastaa maanvuokrasta ja huoltomaksusta kaupantekovuonna.
Varmista, että myyjä antaa sinulle alkuperäisen maanvuokrasopimuksen. Maanvuokrasopimukseen on tehtävä siirtomerkintä, keneltä ja kenelle maanvuokrasopimus on siirtynyt ja milloin kesämajakaupan mukana. Allekirjoitukset luonnollisesti myös.
Uusia maanvuokrasopimuksia ei kesämajan ostajien kanssa tehdä vaan jo tehty maanvuokrasopimus siiryy kesämajan mukana. 2024 maanvuokrasopimukset tehtiin pääsääntöisesti sähköisesti allekirjoittaen, joka ei vaikuta asiaan, se tulee tulostaa paperille ja varustaa siirtomerkinnöillä ja säilyttää siirrettäväksi jatkossa kenties seuraavalle ostajalle, jollei itsellä ole sähköistä allekirjoituspalvelua käytössään.
Kauppakirja tehdään kahtena (2) kappaleena: ostajalle, myyjälle ja Sotainvalidien kesämajayhdistykselle siitä sähköinen kopio.
Kaupan jälkeen
Ota yhteyttä mahdollisimman pian sihteeriin ja lähetä hänelle sähköpostilla sähköinen kopio
alkuperäisestä maanvuokrasopimuksesta, mielellään siirtomerkinnöillä
kauppakirjasta
Uusien omistajien DVV:n tuoreet asuinpaikkatodistukset. Huom. asuinpaikkatodistuksen on sisällettävä koko henkilötunnus.
Yhdistyksellä on peruste henkilötunnuksen käsittelyyn ja säilyttämiseen, koska kesämajojen omistajat pitää voida yksilöidä luotettavasti ja yksiselitteisesti.
Toimita omistajien puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet vietäväksi mökkirekisteriin.
Maksa oma-aloitteisesti kaupan jälkeen verottajalle varainsiirtovero. Varainsiirtovero maksetaan rakennuksen tai rakennelman kauppahinnasta, sitä ei tarvitse maksaa irtaimistosta. Kauppakirjaan kannattaa siis eritellä irtaimiston rahallinen arvo.
Jos käytät Facebookia, liity Sokelaiset-ryhmään!
Kaupasta ilmoittaminen tulee hoitaa mahdollisimman pian yhdistykselle!
Huolehdi kesämajasi ja sen irtaimiston vakuutuksista, yhdistys ei ole vakuuttanut niitä.
Kesämajalaisuuteen kuuluu yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen: toimintatavoista ja säännöistä päätetään yhdessä. Yhdessä järjestetään toimintaa, jolla aluetta hoidetaan ja hankitaan varoja alueen ylläpitoon ja kehittämiseen. Talkoilla ylläpidetään alueen siisteyttä sekä järjestetään juhlia omaksi ja naapuruston iloksi.
Sitten ei muuta kuin tervetuloa mukavaan yhteisöön mökkeilemään!